RIGPA

Advanced: de vrouwelijke kracht

 

Inleiding

De titel van de Heartsutra (de essentie van Boeddhisme, zou je kunnen zeggen) is: Bhagavati Prajna Paramita Hridaya. Dit betekent: 'De gezegende Moeder, het Hart van de Vervolmaking van Wijsheid'. Dit verwijst naar het vrouwelijk aspect van het boeddhisme, namelijk WIJSHEID.

Toen ik al een tijd mediteerde, kreeg ik steeds beelden van Tara (de 'vrouwelijke boeddha') en ik vroeg aan mijn leraar of dat wel klopte. Hij gaf aan dat dat juist heel goed was. De Tara wordt in wezen als 'hoger' beschouwd dan de boeddha. In de Tibetaanse kloosters besteden de monniken dagelijks minimaal een uur aan de mantra's die te maken hebben met Tara, zo legde Tulku Lobsang mij uit.

Hoe komt het dan dat daar zo weinig over bekend is? Net als in onze westerse cultuur is er lange tijd weinig aandacht geweest voor de van oudsher vrouwelijke leraren (zoals Moeder Maria die ooit nog werd afgebeeld als Koningin Maria, met een kroon). In het Boeddhisme was dat net zo. Weinig mensen kennen Yeshe Tsogyal of Machig Labdron, grote vrouwelijke leraren uit hte verleden.

Gelukkig is door de grote Boeddhistische leraren een paar jaar geleden de trend ingezet om weer meer aandacht te gaan geven aan het vrouwelijke gedachtengoed en ook vrouwen toegang te geven tot alle lessen en te stimuleren om leraar te worden.

Wat gaan we doen

In lijn met deze positieve ontwikkelingen zal deze Advanced workshopreeks besteed worden aan het vrouwelijk aspect van Wijsheid. Er zal, naast meditatie, ook uitleg worden gegeven over de grote Tibetaans boeddhistische vrouwelijke leraren. En als extra ontvangt iedere deelnemer het Engelstalige boek 'Women of Wisdom' van Lama Tsultrim Allione.

Docent

De workshop wordt gegeven door Petra Verhoef.

PRAKTISCHE INFORMATIE

spacer

Omgeving Utrecht (Bunnik)

Najaar 2018
10 okt, 7 nov, 21 nov
Van 19.30 tot 21.30 uur

Yogacentrum Bunnik

spacer

Docent

Petra Verhoef

spacer

Ingangeisen

De lessen zijn toegankelijk voor iedereen die Rigpa Basis heeft gedaan

spacer

Kosten

105 Euro, inclusief het boek 'Women of Wisdom' van Lama Tsultrim Allione

spacer

Inschrijven

Inschrijven

Yeshe Tsogyal

Wie is Petra Verhoef

PETRA VERHOEF

Wat is Rigpa

RIGPA

Personal Meditator

PERSONAL MEDITATOR

Contact & Locatie

CONTACT & LOCATIE

Tarieven workshops en inschrijven

TARIEVEN & INSCHRIJVEN

AGENDA